De eerste twee weken

Het is begonnen
De afgelopen twee weken voelen als de eerste echte weken hier. Voor de kerstvakantie ben ik vooral bezig geweest met papierwerk regelen, appartementje zoeken software op mijn werkcomputer installeren, etc. Twee dagen voor de kerstvakantie ben ik pas echt begonnen met mijn onderzoek en daar heb ik ondertussen stappen in gemaakt. Genoeg om aan mijn eerste artikel te beginnen, in elk geval. Maar daarover schrijf ik een andere keer.

Ik heb in december een appartementje gevonden in Il-Gzira, op 15 minuten lopen van de universiteit en vlakbij de favoriete café’s van mijn collega’s. Ook is het drie minuten lopen naar de kust en 20 minuten naar Sliema, de hipste wijk van Valetta. Hoewel gemeubileerd, was mijn appartementje (ongeveer 30 m2, slaapkamer, badkamertje, en een woonkamer/keuken met een flinke raampartij) toch een beetje leeg toen ik erin trok. Maar in de kerstvakantie heb ik wat spulletjes meegenomen en in de afgelopen twee weken heb ik winkels gevonden waar ik spullen kan kopen. Dus het begint al wat als thuis te voelen. Desondanks staat de koffer nog gewoon open in mijn slaapkamer, alsof ik elk moment weer naar Nederland kan gaan.

appartement1

Boodschappen
Het moeilijkste om aan te wennen is tot nu toe het doen van boodschappen en zo. Want waar koop je in een onbekend land je handdoeken en je pannen en bestek? In Nederland weet je dat je dan naar een Blokker of een HEMA moet. Maar in Malta zijn vrij weinig van die ketens. Boodschappen doe je vooral bij de lokale minimarkt. Groenten haal je bij de groenteboer, vlees bij de slager, vis bij de viswinkel. Wil je Aziatisch? Dan ga je naar een Aziatisch winkeltje. Turks? Turks winkeltje. Indisch? Indisch winkeltje. En ga zo maar door.
Ik was dan ook erg blij de week na de kerstvakantie eindelijk een supermarkt gevonden te hebben. Alles in één winkel! En ook nog vegetarische Quorn-producten. Wat een genot! Ik heb daar meteen ook een hapjespan gekocht. Maar helaas hadden ze geen bestek, keukenmessen, of snijplanken. Voor die dingen moest ik naar een supermarkt in Sliema, zeiden mijn collega’s. Dus in het weekend ben ik daar maar eens heen gegaan; 20 minuten lopen. En inderdaad, de drie verdiepingen die ze daar hebben, boden vrijwel alle spullen die ik zou willen. Van Hollandse kaas (Old Amsterdam, jum!) tot handdoeken en beddengoed. Ik ben dit weekend meteen wéér gegaan.